יש לך את זה?
שפרה גליק עוסקת בכתיבה, בהנחיית סדנאות כתיבה ובייעוץ ספרותי. היא ידועה כמחברת הסדרות רבות המכר ‘שיקופיצקי’ ו’בנצי’ והספרים ‘אינג וליש’, ‘פתאום אחות’, ‘כן, זה אבא שלה’, ועוד. (חלקם תחת שם העט ג’ שפר).
כעת היא חולקת עם הקוראים את סודות יצירת הסיפור, במדריך כתיבה ייחודי, ראשון מסוגו: ‘יש לך את זה – איך לכתוב סיפורים סוחפים ונוגעים בלי ליפול לבורות הפעורים בדרך’.
‘יש לך את זה’? שם מעניין… למה בחרת לקרוא כך למדריך לכתיבת סיפורים?
‘או שיש לך את זה, או שאין לך. כשרון כתיבה זה דבר שנולדים איתו, או מתים בלעדיו’. כמה פעמים שמעת את הקביעה הזאת? ובכן, הנה החדשות הטובות: יש לך את זה!
מי, אני? איך את יודעת, בלי להכיר אותי? מה, לדעתך כל אחד יכול לכתוב סיפורים טובים?
לא כל אחד. אבל יש לי הרבה נסיון בכתיבה ובהנחיית סדנאות כתיבה, וראיתי שההצלחה תלויה פחות בכשרון ויותר ברצון; באהבה לכתיבה, בנכונות להשקיע, להקדיש זמן, ללמוד, לקבל ביקורת ולכתוב מחדש. אם יש לך את כל אלה – יש לך אפשרות להצליח בתחום, בעזרת השם.
אז מה, אפשר באמת ללמוד כתיבה? יש כללים?
אין כללים; יש כלים.
אין כללים מחייבים. יש כלים יעילים שכדאי להכיר, כי הם עוזרים מאד לכתוב סיפורים שסוחפים את הקוראים ומעניקים להם חוויית קריאה משמעותית.
כשמכירים את הכלים האלה, אפשר להשתמש בהם כשרוצים, ולהתעלם מהם כשמרגישים שהם לא מתאימים לסיפור מסוים.
חשוב להכיר גם את הטעויות הנפוצות בכתיבה, כדי להימנע מהן. לעיתים קרובות אני קוראת סיפור ומרגישה החמצה: חבל, יש כאן פוטנציאל טוב, וגם חסרונות שניתן היה למנוע, אילו רק היתה יותר מודעות לבורות שבדרך.
אפשר שאלה אישית? גם את נפלת בבורות האלה בתחילת דרכך?
בוודאי, ובחלק מהם אני נופלת לפעמים עד היום… משתדלת לשים לב ולתקן לפני פרסום הסיפור. כאן בספר אני חולקת מנסיוני האישי. מראה לקוראים, בעזרת דוגמאות מסיפורים שכתבתי, איך השתמשתי בכלים השונים העומדים לרשותנו בכתיבה.
הספר הזה הוא בעצם כמו קורס כתיבה?
לא בדיוק. אין תחליף לקורס חי שבו אפשר לתרגל ולקבל משוב על הכתיבה שלך, וכן ללמוד מהיצירות והמשוב של כל הקבוצה. אין תחליף לדינמיקה קבוצתית, דיונים משותפים והפריה הדדית.
הסדנאות שלי גם מעניקות מגוון של כלים, מעבר למה שמתאפשר כאן במסגרת הספר. אני מלמדת בהן עוד נושאים שלא כלולים כאן, וגם מרחיבה ומעמיקה בנושאים שמובאים כאן בקצרה.
מצד שני, מופיעים כאן בספר נושאים שלא כלולים בסדנאות. בגדול, הקפדתי שלא תהיה כפילות בתוכן, חוץ מכמה נושאים בסיסיים מאד שכלולים גם בספר וגם בסדנאות – אבל מזוויות שונות ובהדגשים שונים. הספר מהווה השלמה ותוספת לסדנאות, לא צורת הגשה אחרת של אותו תוכן.
אז מה בדיוק הספר כן יתן לי?
בסיס ראשוני בבנייה נכונה של סיפור ובאופן הגשתו, וכמה וכמה כלים מעשיים שאפשר להתחיל מיד להשתמש בהם. כמו שמובטח על הכריכה, הוא יעזור לך לכתוב סיפורים סוחפים ונוגעים בלי ליפול לבורות הפעורים בדרך. קדימה!
רגע, עוד שאלה – למי הספר מיועד?
לכל מי שרוצה להשתפר בכתיבה. בין אם לא כתבת עדיין אפילו סיפור אחד, ובין אם יש לך ותק וניסיון במקצוע, ועדיין גם מעידות פה ושם, כמו כולנו.
גם חובבי הקריאה שאינם כותבים יוכלו להעמיק כאן את הבנתם הספרותית, ולגלות מדוע הם נהנים מסיפורים מסוימים יותר ומאחרים פחות.
ומה עם מי שרוצה לכתוב, אבל לא סיפורים?
הספר ממוקד בכתיבת סיפורת, אבל רבים מהפרקים רלוונטיים גם לכתיבת טורים, כתבות, ראיונות, וכמובן מחזות ותסריטים.
וכל מי שיקרא את הספר יוכל להנות מההגשה החווייתית ומהנימה הקלילה, שזורת ההומור.
הספר כולל גם שיתופים אישיים כנים מאחורי הקלעים של היצירה הספרותית, מבט מעמיק אל הרובד הפנימי של תהליך הכתיבה, ואיורי קומיקס שממחישים מזווית משעשעת את התוכן המקצועי.
קוראים כותבים / 2 תגובות
האם את מעבירה גם קורסים אונליין?
וואו מרתק! עושה חשק לקרוא את הספר!!!!!
כאחת שתמיד התענינה בכתיבה זה ממש בשורה