מרדפים באפילה
ראיון עם המחבר לספר מרדפים באפילה
דרך בין עירונית חשוכה ואפילה, ברקע נראה רוכב בודד על סוס, ניכר שהוא עושה את דרכו בחשיכה על מנת להימלט ממישהו, כאשר בעקבותיו רוכב ערבי חובש כאפייה חורש מזימות רעות. הרקע נראה היסטורי, וכל השאלות פתוחות: מי הרוכב? מהי מטרתו? מדוע עוקבים אחריו? האם הוא מודע למעקב? כיצד יתנער מהעוקב אחריו?
חנניה לבנון, מחבר הקומיקס “מרדפים באפילה”, אתה מגיש לנו קומיקס על רקע היסטורי?
כן. הסיפור מתרחש בתקופה שלפני כ-200 שנה, על תקופה בלתי ידועה שלא נכתב עליה עד כה. זוהי תקופתה של ראשית דעיכתה של הממלכה העות’מאנית לאחר מאות שנים שהטורקים שלטו בארץ ישראל. סר משה מונטיפיורי עדיין לא בנה את השכונות החדשות בירושלים ויהודים עדיין לא החלו לקנות קרקעות מהערביים.
“מרדפים באפליה” הוא סיפור מתח ברמה גבוהה שנכתב לאחר מחקר מעמיק, הוא מלווה בציורים מרהיבים ואוטנטיים מהתקופה שלפני 200 שנה, ומעניק תוך כדי קריאה מהנה ידע רב על האנשים שחיו כאן בארץ באותה העת (וחלקם אף אמיתיים ממש), שפת הדיבור, המנהגים, המבנים, יישובי ונופי ארץ ישראל מהתקופה ההיא.
היישוב היהודי היה קטן ונתון כל העת לחסדיהם של הפחה והערביים שהצרו את צעדיהם של היהודים ככל שיכלו. גם בסיפור הזה, זוממים הערבים מזימה נוראה כלפי היהודים.
כחלק מתוכנית ההצלה נשלח שאול למשימה סודית במיוחד, אך הערבים מגלים אותה, וחייו של שאול נתונים בסכנה… ראשיד וסעיד עוקבים גם הם, ואם לא די בכך, מצטרף גם שכיר החרב מוסא למעקב משלו… או אז, מתחילה שרשרת של מרדפים, מעקבים, תהפוכות והפתעות רבות (ופעמים רבות גם משעשעות) עד לסופו הבלתי צפוי של הסיפור.
יש הרבה קומיקסים על המדף, במה שונה הקומיקס הזה משאר הקומיקסים?
“הקומיקס “מרדפים באפילה” שונה משאר הקומיקסים בכמה מעלות טובות:
ברקע שלו: הסיפור דרש ממני למידה רב חזיתית: הן למידה של התקופה בה התרחש הסיפור – שנת תקצ”ג (1833), שנה טרום “מרד הפלאחים”, על היישוב היהודי בכל ארץ ישראל, (הסיפור מתחיל בעכו, שהייתה עיר נמל מרכזית בימים ההם ומסתיים ב… תגלו כבר בעצמכם בסיום החלק השני של הספר), יחסי הכוחות של ערבים-יהודים, התמורות הפוליטיות ועוד. בנוסף, היה עליי ללמוד מנהגים שונים של בני עדות המזרח, למרות שהיו כאלו שכלל לא הוזכרו בסיפור עצמו.
אתן דוגמה: כאשר מגיע השליח היהודי ליפו (הידעתם שהקהילה היהודית נוסדה ממש בשנים אלו, והייתה לה אפילו חותמת משלה?), הוא הידפק באישון לילה על דלת רבה של יפו.
בהוראות שנתתי לציירת, ביקשתי ממנה שתאייר רב יהודי עם זקן לבן עומד בפתח, כאשר הוא לבוש בבגדי שינה, אבל יש לו ציצית על בגדיו. זאת מפני שהוא ישן בציצית לפי שיטת הרמב”ם, שבגד יום ולילה חייב בציצית, ככתוב בשו”ע או”ח סימן י”ח ס”א. זאת כמובן בנוסף למסרים יהודיים והלכתיים רבים, שחלקם כן הוזכרו בסיפור או בהערות השוליים למטה.
מהתגובות שמגיעות אליי, נראה שהציבור יודע להבחין בכך.
בעלילה שלו: הסיפור עצמו אינו סיפור קליל שלאחר קריאתו שואלים: מה הסיפור כאן? אלא עלילה של ממש, הבנויה אבן על גבי אבן. היא מתפתחת בקצב שלה, וככל שהיא מתקדמת, המתח גובר והולך. לאורך כל הדרך יש הפתעות ותהפוכות שלא מותירים את הקורא אדיש, והוא נסחף לעלילה המותחת וממתין לדעת מה יקרה הלאה.
באילו קשיים נתקל השליח ללא הרף?
כיצד השפיעו התמורות הפוליטיות של אותה התקופה על המשימה?
הסוף הבלתי צפוי שלו, מציאותי גם הוא. בסיום שני החלקים, יוצא הקורא (הצעיר והמבוגר גם יחד) עם הנאה מרובה מהסיפור וידע יהודי, הלכתי והיסטורי רב בדרך חווייתית.
בנוסף, שולבו בסיפור גם משפטים ופתגמים בערבית (כולל תרגום, כמובן), שהייתה השפה המדוברת בארץ ישראל באותם השנים, מה שמוסיף אוטנטיות לעלילה.
בציורים שלו: הציורים בקומיקס הם ריאליים, אך יחד עם זה הם גם הומוריסטיים ומשעשעים. כחלק בלתי נפרד מהעלילה, הושקע מאמץ לצייר בדיוק רב את התלבושות של הימים ההם, את נופי הארץ כמו שהייתה אז, הערים והכפרים שהיו בה, כיצד נראו הבתים והאכסניות בה ועוד ועוד.
אין ספק שתמצאו את עצמכם מדפדפים בשני חלקי הקומיקס, קוראים ונהנים שוב ושוב הן מהסיפור והן מהאיורים.
“מרדפים באפילה” – חוויה לכל המשפחה!
כתיבת תגובה