לא מלחיץ אותי!
לחץ, מה זה בכלל?
מהות הלחץ הנפשי
כדי לסלול דרך חילוץ, כזו שתוציא אותנו ממיצרי הלחץ לרווחה של שחרור, אנחנו נדרשים להכיר היטב את האויב שלנו: הלחץ. כיצד הוא פועל ומתי הוא מופיע מן המארב, איך הוא נראה ואלו מדים הוא לובש, מה מקורו והיכן הם אזורי הסכנה בהם הוא אורב לנו. טרם נצא למלחמה על איכות חיינו, אנו חייבים תשובות, מפורטות ומדויקות, על כל אלו. אחרת, כיצד נדע באיזו תחמושת להצטייד ובאלו שטחים אנו נדרשים להתמקד? ואיך, איך נוכל לו?
אז, רגע לפני מיגור הלחץ, טרם נצא להכניע אותו ולנופף בדגל ניצחון, נכיר אותו, על תחבולותיו ומארביו.
הלחץ הנפשי, המכונה גם מתח נפשי ובאנגלית ‘סטרס’ (STRESS), הוא הדרך שבה הגוף שלנו מגיב לאיומים. ואיומים, חשוב שנדע, הם לא רק אסונות רבי נפגעים. כל דרישה, חיצונית או פנימית, שנתפסת אצלנו כאיום מכניסה אותנו למצב לחץ.
טיפים קצרים לשחרור מהיר מלחצים
זמני לחץ, כמו זמני לחץ, הם עמוסים, תזזיתיים, מכווצים ובקושי מאפשרים מרחב נשימה, נכון?
ואם אנחנו דנים בדיוק עליהם, זה אומר שלפעמים אין לנו את האפשרות להתמודד עם הלחצים באופנים שהוזכרו קודם לכן. לא תמיד יש לנו את הפניות לבחון את מערך הלחצים שאופף אותנו, למפות אותו באופן מדויק, לאתר גורמים חיצוניים או פנימיים, ללמוד אודותיו בצורה מעמיקה, ורק אז למצוא את דרך ההתמודדות הטובה ביותר. השקעת זמן ומאמצים מאסיביים כאלה אינה תמיד אפשרות זמינה, כשאנחנו בקושי מצליחים להרים את הראש מעל גלי הלחץ.
אז מה?
נישאר לחוצים? נתכווץ עוד שעה ועוד יום, עוד שבוע ועוד חודש? נילחץ אל הקרקע, בקושי שורדים, מחפשים בכל רגע עוד טיפת חמצן לנשימה, וכך נעביר את תקופת הלחץ?
חלילה.
בשביל זה אנחנו כאן.
מלטפים:
לכל אחד מאיתנו יש את התחביבים שלו, את הרגעים הקטנים-גדולים שנותנים לו כוח; שמחבקים אותו עד לעצם ומניחים רטייה מנחמת לגוף ולנשמה.
חווים תקופה לוחצת במיוחד? או אפילו רק רגעים כאלו?
עברו על הרשימה, ויישמו את הפעולות שיביאו לכם את הנחמה הרצויה; את הליטוף המיוחל לנשמה.
אז מה עושה לך טוב?
מתחברים:
את ‘טובים השניים מן האחד’, ו-’או חברותא או מיתותא’, אנחנו מכירים כבר מגילאי הגן ונוהגים על פיהם לאורך מעגל החיים שלנו שמלא – בחסדי ה’ – במשפחה, בידידים, בשכנים ובאין-ספור מכרים.
כי חברה היא חיים. וחיות. וחיבור.
אז אם חברה משמחת אותנו בכל מצב, וודאי שהדבר תקף שבעתיים בתקופת מתח. ולא משנה אם מדובר במועקה קלה, או חלילה בטרגדיה של ממש. קשרים חברתיים ירפאו אותנו, ועוד יותר מכך – יטעינו אותנו בכוח מופלא, ירחיקו את הקושי לרגע וימלאו אותנו בידיעה שתמיד יש שם מישהו בשבילנו.
נוכל לבחור בשלל פעילויות חברתיות, קטנות כגדולות.
לדוגמא:
1. לפטפט עם בן-הזוג
2. להתקשר לחבר/ה טוב/ה
3. להתקשר לאמא
רעיון שלך_______
פועלים
רגשות סוערים זקוקים לאוורור, לוונטילציה. לעיתים ניתן להרגיש כיצד הורמוני הסטרס שוטפים אותנו, השרירים טעונים והגוף כולו ערוך לפעולה. במצבים כאלו, פעילות גופנית מטבעה משחררת חלק מהרגשות ומהמרץ העצורים בתוכנו, ותורמת את חלקה להפחתת הלחצים הצבורים.
אז הנה כמה רעיונות מומלצים לשחרור על ידי פעילות גופנית:
1. לקרוע נייר לחתיכות
2. למעוך כדור רך
3. לשכב
4. לחבוט במזרון
5. לנפח בלונים
6. ללוש פלסטלינה
אוכלים
‘גדולה לגימה שמקרבת’, מכירים?
הלגימה, וכמוה האכילה, היא לא רק משאב חיוני לחיים. היא שייכת לגמרי גם לעולם הרגשי שלנו ומזוהה עם תחושות של חום ומשפחתיות. כל מאכל ומשקה הם דלק, לנפש כמו לגוף, והם מספקים לנו שחרור ורוגע.
חשוב להבהיר: איננו מעודדים כאן תופעה של אכילה רגשית ללא שימת לב לבריאות או למשקל הרצוי. אבל בכל זאת, כבני אדם, לא נכחיש את האפקט החיובי שיש לפעולות האכילה והשתייה עלינו.
אז, אם גם אתם נרגעים מלעיסה איטית, אוהבים את רשרוש האריזות, מיטהרים ממים צלולים או מתלהבים מבישול משותף – מוזמנים לבחור מהאפשרויות המיטיבות הללו:
1. לאכול מאכל אהוב: שוקולד, גלידה, עוגה, סוכריה, חטיף
2. לאכול מאכל מזין
3. לשתות משקה חביב: קפה, תה צמחים, משקה תוסס
4. לשתות מים
5. לצרוך מאכל או משקה שמפחית לחץ
כמטפלת רגשית, אשר מלבד חוויות הלחץ בחיי האישיים, אני נחשפת מדי יום לתיאורים על מצבי סטרס של ממש, אני יכולה להעיד שזה עובד. כן, באמצעות עבודה מותאמת ואימוץ הטכניקות שהובאו לאורך פרקי הספר, תוכלו להפחית לחצים; תקבלו את החיים במתנה, עטופים בשלווה מתוקה, קשורים ברוגע. האמינו שזה אפשרי, העמידו מול עיניכם את תמונת החיים היפים, השלווים, המתנהלים על מי מנוחות, ו-לכו על זה.
ויהי ה’ עמכם!
המאמר מובא מתוך הספר לא מלחיץ אותי – מדריך למצבי לחץ מאת בת שבע אדלר, מטפלת רגשית
כתיבת תגובה